Сунак: Напълно съм наясно с заплахата, която представлява Китай за британския живот

Премиерът посочи, че ще се предприемат всички необходими стъпки, за да се защити страната от чужда държавна дейност

14.09.2023 | 22:16 Редактор: Михаела Димитрова
Сунак: Напълно съм наясно с заплахата, която представлява Китай за британския живот

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е "напълно наясно с конкретната заплаха, която представлява комунистическият режим на Китай за британския открит и демократичен начин на живот".

Думите на премиера са в отговор на публикуван изобличителен доклад на парламентарната комисия по разузнаване и сигурност за китайската стратегия на Обединеното кралство. 

Сунак посочи, че министрите ще предприемат всички необходими стъпки, за да защитят страната от чужда държавна дейност и намеса. Премиерът допълни, че получава призиви от видни тори официално да класифицира Китай като "заплаха", но се въздържа да направи тази стъпка, описвайки вместо това Китай по-скоро като "системно предизвикателство" и признавайки необходимостта от ангажиране със суперсилата.

Вчера лидерът на лейбъристите Киър Стармър цитира доклада на комисията, като обвини Риши Сунак, че не е обърнал внимание на предупрежденията за Китай и е оставил Обедиенното кралство „отчаяно да наваксва“ по отношение на сигурността, информира БНР.

По-рано тази седмица се появиха новини, че полицията е арестувала работещ в парламента изследовател по обвинения в шпионаж в полза на Китай. В доклада се казва, че Китайската комунистическа партия използва своя "размер, амбиция и възможности, за да проникне успешно във всеки сектор на икономиката на Обединеното кралство".

Снимка: БГНЕС