Отпадъчни води в гръцкия залив Пагаситикос? Има риск от сериозно замърсяване

Кметът на Ахилеас Беос иска намеса на прокуратурата

20.09.2023 | 10:45 Редактор: Михаела Димитрова
Отпадъчни води в гръцкия залив Пагаситикос? Има риск от сериозно замърсяване

Кметът на Волос Ахилеас Беос иска намеса на прокуратурата, за да провери дали канализацията на Лариса е влязла в залива Пагаситикос, след като е повредила системата за биологично пречистване на града, която все още не е заработила с пълна сила.

Част от отпадъчните води може да са стигнали до Пагаситикос през реката Пинио. Прокуратурата на Лариса вече е издала предварителна заповед за увреждане на съоръженията на биологичния център.

Съюзът на гръцките химици е изпратил документ до министъра на околната среда и енергетиката Теодорис Скайлакакис за въздействието на бурята "Даниел" върху околната среда и във водите на Тесалия и за проучване на качеството на водите на Пагаситикос, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Съюзът на химиците на Гърция, като официален консултант по химия и опазване на околната среда, е отговорен както пред своите членове, така и  пред обществото, да информира и преди всичко да приема необходимите мерки, които ще защитят околната среда и общественото здраве. Тези отпадъчни води съдържат много токсични замърсители като тежки метали, пестициди, органични вещества, както и патогени.

Тези замърсители, независимо дали са от естествен или антропогенен произход, са опасни както за екосистемата, така и за общественото здраве. Те могат да се съдържат във вода, дънни утайки и да проникнат в хранителната верига, да влязат в човешкото тяло.

Следователно все още съществува риск от сериозно замърсяване, тъй като големи количества отпадъчни води (помийни ями, конюшни, канализационни мрежи и др.), както и трупове на животни, са били измити в залива Пагаситикос. Освен това отпадъците, дървесината, кофите за боклук, пластмасите се намират по бреговете, морското дъно и морската повърхност и в комбинация с всичко по-горе представляват голям риск от деградация и унищожаване на околната среда.

Следователно Асоциацията на гръцките химици смята, че вземането на проби и анализите в акредитирани лаборатории, трябва да се извършат незабавно, за да се запише състоянието както на залива Пагаситикос, така и на бреговете, от които тече река Пинио.

Също така трябва незабавно да се започне проверка на качеството на водата в райони, където има застояла вода, като езерото Карла, което също се влива в залива Пагаситикос."

В районите на Кардица и Лариса трябва да се определи дали водоносният хоризонт е изложен на риск с претоварване на вода. Необходимо е да се контролира селскостопанската продукция, за да се гарантира нейното качество и здравето на потребителите.

Поради тези причини трябва  незабавна мобилизация на съответните органи в тази посока, а именно непрекъснато вземане на проби и анализ на качеството с цел опазване на общественото здраве.

Снимка: БГНЕС