Напрежението в Лампедуза расте, Фон дер Лайен заяви, че ще направи всичко възможно, за да помогне

От началото на годината са пристигнали около 118 500 мигранти с лодки в Италия

17.09.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Кирилова

Расте напрежението в Италия заради засилване на мигрантския натиск. Днес председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен посети остров Лампедуза - най-южната точка на Италия и първата точка за мигранти, идващи от Северна Африка. По информация на италиански медии за седмица на острова са пристигнали 11 хил. души. Кметът на Лампедуза определи ситуацията като драматична, а местните излязоха на протест.

Италианският остров Лампедуза е изправен пред предизвикателството да се справи с рекорден брой лодки, пълни с мигранти. Това казаха местните власти и описаха ситуацията като "драматична". Броят на лодките с мигранти, които в рамките на деня достигнаха до острова, надмина предишен рекорд от 63 миналия месец и се очаква да достигне около 80 до края на деня. 

Според данни на властите на острова има около 2800 мигранти в приемен център с официален капацитет от само около 400, плюс още около 300 в други части на Лампедуза. Премиерът на страната Джорджа Мелони каза, че трябват спешни мерки. 

"Бъдещето на Европа е заложено тук. Бъдещето зависи от способността на Европа да се изправи пред големите епохални предизвикателства, а това на нелегалната миграция е едно от тях", заяви Мелони.

Председателят на ЕК отговори, че всички сме заедно.

"Нелегалната миграция е европейско предизвикателство и се нуждае от европейски отговор. Ще направим всичко възможно, за да бъдат преместени мигрантите от Лампедуза. Призоваваме другите държави-членки да използват механизма за доброволна солидарност и да приемат мигранти", категоричена е Урсула фон дер Лайен.

От началото на годината по данни на вътрешното министерство в Италия са пристигнали около 118 500 мигранти с лодки - почти двойно повече от регистрираните през същия период на 2022 г.

Вижте още в репортажа.

Снимка: БГНЕС