Урсула Фон дер Лайен обеща помощ на Италия за нелегалната миграция

"Италия и Лампедуза могат да разчитат на Европа", подчерта тя

17.09.2023 | 15:20 Редактор: Михаела Кирилова
Урсула Фон дер Лайен обеща помощ на Италия за нелегалната миграция

Председателяt на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Италия Джорджа Мелони, придружени от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, посетиха остров Лампедуза и местата свързани с приема на имигрантския поток.

На пресконференция премиерът Джорджа Мелони посочи, че присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е жест на отговорност на Европа към самата себе.

"Бъдещето на Европа е заложено тук. Бъдещето зависи от способността на Европа да се изправи пред големите епохални предизвикателства, а това на нелегалната миграция е едно от тях. Фон дер Лайен знае това добре, и винаги е имала готовност за сътрудничество и това е много важно", допълни тя.

Мелони каза още, че нелегалният трафик трябва да бъде спрян, като Италия ще представи проблема и пред ООН, и пред Съвета на Европа през октомври. Тя заяви още, че подписаният mеморандум с Тунис през юли трябва да бъде приложен. Потвърди го и Фон дер Лайен. Тя представи 10 точки по които ЕС ще работи срещу нелегалната имиграция и трафикантите, участието на Фронтекс, създаването на хуманитарни коридори, разпределянето на имащите право на пребиваване мигранти и репатрирането на останалите.

"Италия и Лампедуза могат да разчитат на Европа", подчерта Фон дер Лайен, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС