Мин.-председателят на Италия настоя за морска мисия от ЕС за мигрантите в Лампедуза

"Помолих председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да постави въпроса за миграцията в дневния ред", заяви тя

16.09.2023 | 10:45 Редактор: Михаела Кирилова
Мин.-председателят на Италия настоя за морска мисия от ЕС за мигрантите в Лампедуза

Мин.-председателят на Италия Джорджа Мелони настоя за организиране на морска мисия на Европейския съюз за противодействие на нелегалната миграция, нова вълна от която удари в последно време южните брегове на страната.

"Помолих председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да постави въпроса за миграцията в дневния ред на следващата среща на върха. И ще говоря за необходимостта от незабавно създаване на морска мисия на ЕС, за да се предотврати отплаването на мигрантите", обяви Мелони във видео, публикувано от нейната пресслужба.

Освен това Мелони обяви организирането на нови центрове за задържане на мигранти с участието на Министерството на отбраната. Те ще бъдат настанявани там, докато молбата им за убежище се обработва. Рим също засилва експулсирането на нелегалните имигранти. Мелони призна, че стратегията за разпределяне на мигрантите, пристигащи по море между европейските страни, не решава проблема, което изисква по-радикални подходи.

Броят на нелегалните мигранти в Лампедуза надхвърли този на местните жители. По данни на правителството към средата на август повече от 120 000 мигранти са акостирали на бреговете на Италия, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС