Няма край на имиграционния поток: Заловиха над 4000 души на остров Лампедуза

Сред тях 151 са непридружени непълнолетни

27.08.2023 | 15:17 Редактор: Михаела Кирилова
Няма край на имиграционния поток: Заловиха над 4000 души на остров Лампедуза

Не спира имиграционният поток през Средиземно море към остров Лампедуза. Броят им в специалния център за настаняване надхвърля 4000 души, сред които 151 непридружени непълнолетни.

Последните три денонощия доведоха до абсолютен рекорд от пристигнали имигранти на остров Лампедуза -  4267  души. Положението в центъра за временно пребиваване с капацитет до 400 души става невъзможно. Министърът на предприемачеството Адолфо Урсо, който е на почивка от няколко дни на Лампедуза, посети центъра и каза, че Европа трябва да подаде ръка на Италия.  

Префектът на  Агридженто, към който като провинция се води остров Лампедуза, уточни, че няма да има забрана за акостиране, за да не се създават допълнителни проблеми на имигрантите. 

Те са пренасочвани към други италиански пристанища и градове с фериботи, кораби на бреговата охрана и военни самолети. Отделно спасени край либийските брегове от кораби на неправителствени организации имигранти са откарани директно от тях към пристанищата на Бриндизи, Ливорно и Генуа. 

Мигрантите са от Бангладеш, Сенегал, Нигерия, Буркина Фасо, Гвинея, Северен Судан, Мали, и др, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС