Тонове конфискуван кокаин в Европа, при всички случаи са замесени сърби

Полицията спря 13 тона наркотик, който бил опакован в пакети

28.08.2023 | 10:40 Редактор: Вяра Димова
Тонове конфискуван кокаин в Европа, при всички случаи са замесени сърби

Близо 13 тона кокаин бяха конфискувани при акциите на европейската полиция през последните дни. Всеки от случаите е пряко свързан с граждани на Сърбия, съобщава N1. Дългата 22 метра платноходка Oceania dos е трябвало да транспортира 2 тона кокаин от държави от Южна Америка до страни от Западна Европа и Сърбия за по-нататъшна продажба.

Кокаинът бил опакован в няколко маркирани пакета, които се намирали в спортни чанти. Той обаче беше заловен в международни води на Атлантическия океан - испанската полиция засече платноходка, управлявана от украинец и чех, а организаторът е сръбски гражданин.

Прокуратурата за борба с организираната престъпност издаде заповед за провеждане на разследване срещу Слободан Костовски, Никола Стоядинович, Небойша Субин и Боян Копитович по подозрение, че в периода от март 2022 г. до 24 август т. г. тази организирана престъпна група е извършила престъплението неразрешено производство и трафик на наркотични вещества.

Заподозреният организатор на контрабандата Слободан Костовски, който се укриваше, беше арестуван. През 2018 г. той избяга от затвора в Бразилия и за него Интерпол издаде червена бюлетина за издирване. Костовски беше осъден на 19 години затвор за презокеанска контрабанда на кокаин, припомня БГНЕС.

Още преди 20 години Костовски беше сочен като човек, близък до хора от криминалните среди и по-точно тези, които бяха смятани за дългата ръка на Държавна сигурност.

Снимка: архив, БГНЕС