ЕС: Никога не е имало толкова наркотици в Европа, кокаинът е предпочитан

Кокаинът е свързан с около една пета от смъртните случаи вследствие на свръхдоза през 2021 г.

18.06.2023 | 17:14 Редактор: Юлиан Христов
ЕС: Никога не е имало толкова наркотици в Европа, кокаинът е предпочитан

Според агенцията на ЕС по наркотиците, дрогата и употребата на незаконни вещества оказват все по-негативно въздействие върху почти всички аспекти на европейския живот.

В годишния си доклад Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркозависимите отчита, че употребата на наркотици се наблюдава "почти навсякъде в нашето общество", като повечето хора са пряко или косвено засегнати от нея или от свързаните с нея трудности.

Наличността на много различни забранени вещества също остава упорито висока и с редовно откриваните нови вещества агенцията казва, че проблемът става все по-сложен и труден за справяне.

В интервю за Евронюз Алексис Гусдел, директор на Центъра, заяви, че развитието на ситуацията е обезпокоително.

"Това, което докладът показва и представя днес, е потвърждение на тенденцията, която наблюдаваме през последните две-три години, а именно, че наркотиците са навсякъде. Никога не сме имали толкова много наркотици, които се пренасят контрабандно през Европа или се произвеждат в Европа", каза той.

По думите му наркотиците могат да бъдат всичко. "Всичко може да бъде обект на пристрастяващо поведение и тогава всеки може да се сблъска лично или косвено с някакъв вид пристрастяващо поведение или сред своите роднини, или сред хората, които познава", пояснява експертът.

"Също така обаче всеки може да се сблъска повече от преди с последиците от насилието, свързано с наркотици. Тук говорим за нещо, което допреди десет години, когато говорехме за насилие, свързано с наркотици, говорехме за Централна Америка. Днес говорим за Европа", допълва той.

В Европейския доклад за наркотиците до 2023 г., който обхваща 2021 г., се потвърждава, че канабисът остава най-често използваният незаконен наркотик в Европа, като се добавя, че ситуацията става все по-трудна за овладяване поради новите му форми и употреби, както и поради широкия спектър от политики във всички държави от ЕС.

През 2021 г. 816 тона канабисова смола и 256 тона растителен канабис са били конфискувани от органите на ЕС - най-високото им ниво от десетилетие насам.

В същото време се наблюдава исторически висока наличност на кокаин в Европа, като органите на ЕС са конфискували рекордните 303 тона кокаин.

Наркотикът също така е свързан с около една пета от смъртните случаи вследствие на свръхдоза през 2021 г.

Снимка: Pixabay