Христо Грозев предрекъл смъртта на Пригожин: Путин няма да посмее да присъства на погребението

"Африка роди конфликта между лидера на "Вагнер" и руското МО", написа разследващият журналист

24.08.2023 | 08:10 Редактор: Искра Ангелова
Христо Грозев предрекъл смъртта на Пригожин: Путин няма да посмее да присъства на погребението

"Каналите на "Вагнер" в Telegram потвърждават смъртта на Пригожин "в резултат на действия на предатели на Русия". Хм... може би не трябваше да казвам "Или Пригожин ще бъде убит, или ще има втори преврат", написа разследващият журналист Христо Грозев в коментар в социалните мрежи за смъртта на Евгений Пригожин, лидер на ЧВК "Вагнер".

"В следващия епизод: Официалното разследване на Следствения комитет на Русия ще "открие", че украинското Главно управление на разузнаването (ГУР) е поставило бомба, маскирана като подарък. Путин ще присъства на държавното погребение на "героя Пригожин" (Шегувам се. Путин няма да посмее да присъства)", написа Грозев.

По думите му в публикувания вече списък на загиналите пътници се отличава още едно име - Валерий Чекалов.

"Страховит шеф на охраната на Пригожин, който наред с другите си задължения през годините е наблюдавал, тормозил и нападал журналисти, дръзнали да разследват шефа му", подчерта Грозев.

По-рано журналистът заяви, че след окончателното разпадане на отношенията с "Вагнер" през юни тази година Министерството на отбраната и Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия се опитват да вербуват колкото се може повече от най-добрите командири и наемници на "Вагнер" в частните военни компании като "Редут" и "Звезда", но много от бойците не са се отзовали.

"Съобщава се обаче, че вместо да вербува наемници за сражения в Украйна, контролираният от ГРУ "Редут" сега наема служители предимно за задгранични/африкански мисии. Свързаните с "Вагнер" канали обвиняват МО, че се опитва да отклони ресурси, за да замени Пригожин на доходоносните пазари", коментира Грозев, цитиран от БГНЕС.

"Така че основният конфликт между Пригожин и МО изглежда е свързан най-вече с бъдещето на "кураторството" на африканските/близкоизточните държави-клиенти (и пазарите на ресурси), а не с това как да се спечели войната в Украйна", добави той, отбелязвайки, че лидерът на "Вагнер" не е доволен от стечението на обстоятелствата.

Грозев е подозирал, че опитът за преврат на "Вагнер" на 23 юни предстои в нощта преди това, защото е имало експлозия на телефонния трафик между висшите военни в Русия - съкровищница от данни, които Белингкат понякога получава срещу заплащане.

Снимка: БГНЕС