Терористичен акт или инцидент? САЩ и Украйна намесиха Путин в смъртта на Пригожин

Самолетът с лидера на "Вагнер" падна в Тверска област по време на полет от Москва към Санкт Петербург

24.08.2023 | 06:56 Редактор: Тодор Петров
Терористичен акт или инцидент? САЩ и Украйна намесиха Путин в смъртта на Пригожин

Евгений Пригожин е бил на борда на самолета, който се разби снощи в Тверска област. Това потвърди Руската агенция за гражданска авиация. Загинали са всички 10 души на борда. В списъка на загиналите пътници е и основателят на частната военна компания "Вагнер" Дмитрий Уткин. Късно снощи десетки хора поставиха цветя близо до офиса на "Вагнер" в Санкт Петербург. 

Освен двамата лидери на групировката, направила опит за преврат в Русия преди два месеца, на борда на разбилата се машина имало още 8 души, включително трима членове на екипажа. Телата им са открити на мястото на катастрофата. 

Самолетът падна в Тверска област по време на полет от Москва към Санкт Петербург. Според руските медии той е летял по-малко от половин час преди да изчезне от радарите при изкачване. Пилотите не са информирали за проблеми на борда. Малко по-късно машината се разбила при удара ѝ в земята край изоставена ферма.

Росавиация започна разследване на инцидента, а руските медии посочват, че една от версиите е терористичен акт. Преди около месец руският президент Владимир Путин заяви, че е предложил за наследник на Пригожин - Андрей Трошев, полковник-ветеран от конфликтите в Афганистан, Чечения и Сирия и един от основателите на паравоенната групировка.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, коментира самолетната катастрофа, като определи случилото се като демонстративно премахване на Пригожин и командването на "Вагнер" два месеца след опита за преврат. Според него това е сигнал от Путин към руския елит преди изборите през 2024 г., който гласи: "Внимание! Липсата на лоялност е равна на смърт".

"Пригожин подписа смъртната си присъда в мига, в който повярва в странните гаранции на Лукашенко и също толкова абсурдната честна дума на Путин", посочва още Подоляк. Американския президент Джо Байдън коментира, че не е изненадан от новината за самолетната катастрофа с думите: Малко са нещата в Русия, зад които не стои Путин.

Новината за самолетната катастрофа съвпадна с изявление на руския президент Владимир Путин. В Курск на събитие, посветено на 80-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия, Путин отдаде почит на руските войници, които се сражават в Украйна, но не коментира смъртта на Пригожин.

Снимка: БГНЕС