Белият дом: Пригожин беше в конфликт с Путин, смъртта му не е изненада

Катастрофата стана два месеца, след като Вагнер предприе краткотраен бунтовнически поход към Москва

23.08.2023 | 22:40 Редактор: Михаела Кирилова
Белият дом: Пригожин беше в конфликт с Путин, смъртта му не е изненада

"Възможната смърт на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа не би била изненада, като се има предвид, че той е в конфликт с руския президент Владимир Путин", заяви високопоставен служител на Белия дом.

"Ако това се потвърди, никой не трябва да бъде изненадан. Катастрофалната война в Украйна доведе до поход на частна армия към Москва, а сега - изглежда - и до това", каза говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън, предаде АФП.

Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън е бил информиран за инцидента, при който частен самолет падна на земята северозападно от Москва.

Според руските държавни медии Пригожин, който превърна контролираната от него частна армия "Вагнер" в елитна бойна сила във войната срещу Украйна, но си създаде врагове и в редовната руска армия, е бил в списъка на пътниците на самолета, предаде БГНЕС.

Катастрофата стана два месеца, след като Вагнер предприе краткотраен бунтовнически поход към Москва, целящ да наложи отстраняването на военното ръководство на страна