Огненият Ад в Гърция: Евакуират пациенти от болница, сред тях и бебета, водни танкове помагат

В някои от изоставените села изгоряха къщи и автомобили

22.08.2023 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Не стихват пожарите в Гърция, а пламъците взеха и жертви. Първоначално беше съобщено за двама загинали, но по-късно в гориста местност в Северна Гърция бяха открити 26 тела. Предполага се, че са на мигранти.

От противопожарната служба казаха, че се разследва дали жертвите са влезли в Гърция незаконно, защото няма съобщения за изчезнали местни жители. Трагедията е станала в опустошените от пожарите регион на Еврос, който е един от честите маршрути за нелегалния трафик от съседна Турция.

В още райони на Северна Гърция ситуацията е критична. Поради задимяване се наложи десетки пациенти от болницата в Александруполис да бъдат преместени на ферибот в пристанището и на палатки. Сред евакуираните са били бебета и хора от интензивното отделение.

Горският пожар в района се разрасна от силния вятър. В гасенето отново се включиха самолети и хеликоптери. Димът от пожарите и в други региони, сред които Родопи и Виотия, се разнесе над плажове по Егейско море.

Бяха наредени евакуации и в Комотини, Кавала, Орестиада, в част от Виотия и на остров Евбея. В някои от изоставените села изгоряха къщи и автомобили. Огнеборците уверяват, че вятърът е променил посоката си и няма опасност за България, макар че любителско видео, заснето от българска територия, показа как пожарът се вижда недалеч от границата.

От Европейската комисия заявиха, че Евросъюзът мобилизира допълнителни ресурси в помощ на Гърция. На път са пет противопожарни самолета от Хърватия, Германия и Швеция, хеликоптер, водни танкове, екип от 58 огнеборци от Чехия, от европейския резерв за гражданска защита. Помощта е в допълнение към вече предоставените въздушни и наземни средства от Кипър и Румъния.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС