Намериха обгорени тела в гора в Гърция, затвориха магистрала

Пожарите продължават да се разрастват, на много места продължава евакуацията на хора

22.08.2023 | 18:02 Редактор: Вяра Димова
Намериха обгорени тела в гора в Гърция, затвориха магистрала

Пожарите в Северна Гърция принудиха властите да евакуират села и пациенти от болници, като за целта се използват фериботи. Властите съобщиха, че 65 пациенти в Университетската болница в Александруполис са били евакуирани до сутринта във вторник като предпазна мярка на ферибот в пристанището. Други 14 души бяха евакуирани от кораб на бреговата охрана от плаж край село Макри, съобщи кореспондент на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Училище, няколко къщи и гробище, са пострадали в две села близо до града, където повече от 200 пожарникари се борят с пламъците, подкрепяни от четири самолета и три хеликоптера.

Намерени са обгорели телата на 26 имигранти в гората Дадия в Еврос. Още десетки къщи бяха повредени от друг горски пожар в района на Кавала, съобщиха местните власти, докато трети пожар поглъща гора в защитен национален парк.

Поради силно ограничена видимост е затворена магистралата в двете посоки от Александруполис към Комотини. Жителите на крайните квартали на Александруполис се евакуират по обходни маршрути. С частни яхти и кораб на бреговата охрана транспортират хората и по море. Собствениците на хотели съобщават, че туристите са напуснали още преди два дни.

Огънят изпепелява всичко по пътя си - къщи, коли, заведения, съобщават доброволците. На място действат сили на армията с лекари и военна техника. Гаси се активно и по въздуха. Работи се при много трудни атмосферни условия със силен вятър и температури около 40 градуса. Границата с Турция е затворена. 

В Централна Гърция в област Виотия евакуират жителите на девет села в близост до мащабен огнен фронт от над 10 километра. Само на няколко километра от Атина гори индустриална зона. На части е затворен националния път Атики одос. Огънят е достигнал квартала "Ано Лося" в Атина.

И Халкидики не остана незасегнат от огъня. Има пожар в горски район, който е далеч от хотели и няма опасност за туристите. По спешност Европейският съюз изпраща седем самолета за гасене. Шест държави помогнаха с пожарникари.

Снимка: БГНЕС