Мюсюлмани вилнеят в домовете на християните в Пакистан, чупят къщи и палят вещи

Двамата мъже, обвинени в повреждане на Корана, не са арестувани

17.08.2023 | 15:16 Редактор: Михаела Кирилова
Мюсюлмани вилнеят в домовете на християните в Пакистан, чупят къщи и палят вещи

Повече от 100 души бяха арестувани в град в Източен Пакистан, след като хиляди мюсюлмани изгориха църкви и опустошиха домове.

Насилието в Джаранвала беше предизвикано от твърдения, че двама християни са откъснали страници от Корана. Историческата църква на Армията на спасението все още тлееше в четвъртък, един ден след бунта. Руините са оградени с бодлива тел, тъй като ситуацията в града остава напрегната.

Събиранията на публични места също са ограничени за седем дни в квартал "Файсалабад", който включва Джаранвала.

Двамата мъже, обвинени в повреждане на Корана, не са арестувани. Те са обвинени в богохулство, което се наказва със смърт в Пакистан. Въпреки че Пакистан все още не е осъдил никого на смърт за богохулство, обвинение може да доведе до широко разпространени бунтове, понякога водещи до линчувания и убийства.

Властите съобщиха, че откъснатите страници от свещения текст с богохулно съдържание, за което се твърди, че е надраскано с червено мастило, са открити близо до християнска общност. Това предизвика възмущение сред мюсюлманската общност и тълпи започнаха да атакуват и ограбват частни домове, принадлежащи на християни.

Ясир Бхати, 31-годишен християнин, беше един от тези, принудени да напуснат домовете си.

"Те счупиха прозорците, вратите и изнесоха хладилници, дивани, столове и други домакински вещи, за да ги натрупат пред църквата и да ги изгорят. Оскверняваха и Библии, бяха безмилостни", каза той пред агенция AFP.

Видеоклипове в социалните медии показват как протестиращи разрушават християнски сгради, докато полицията изглежда наблюдава.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лекар ихтиманец
преди 8 месеца
Явно така разбират бог! Като насилие! Сигнализирай за неуместен коментар