Бунт в Пакистан след оскверняване на Корана - мюсюлмани подпалиха църкви и домове

Двама християни са писали обидни забележки в свещената книга

16.08.2023 | 18:17 Редактор: Михаела Кирилова
Бунт в Пакистан след оскверняване на Корана - мюсюлмани подпалиха църкви и домове

Тълпа мюсюлмани днес нападна християнска общност в Източен Пакистан, подпали няколко църкви и десетки къщи, след като двама от членовете на атакуваната общност бяха обвинени в оскверняване на Корана, съобщиха полицията и лидерите на общността, предаде Ройтерс.

Нападението е извършено в Джаранвала в индустриалния район Файсалабад, заяви говорителят на полицията Навид Ахмад. Двама християни са обвинени в богохулство, каза той и добави, че те и членовете на техните семейства са избягали от домовете си. Районът е бил отцепен, тъй като полицията преговаря с тълпата, заяви пред английския онлайн сайт "Доун" Усман Анвар, началник на полицията в провинцията. Полицейските действия срещу двамата християни са предприета във връзка с това, че са били намерени страници от Корана с обидни забележки, написани с червено.

Богохулството се наказва със смърт в Пакистан и въпреки че досега няма екзекутиран за това, многобройни обвиняеми са били линчувани от възмутени тълпи. Групи за защита правата на човека казват, че с обвиненията в богохулство също се злоупотребява за уреждане на сметки. Служебният премиер Анварул Хак Какар призова за строги действия срещу отговорните за насилието.

Християнският лидер Акмал Бхати заяви, че тълпата е "подпалила" поне пет църкви и ограбила ценности от къщите,  които са били изоставени от собствениците им, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС