Тайфунът "Ханун" премина и през Русия, хиляди къщи са под вода

Москва разчиства щетите

13.08.2023 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова
Тайфунът

Русия изпрати работна група за наблюдение на действията по почистване на части от територията на Далечния изток на страната, след като тайфунът "Ханун" премина през Приморския край. Това съобщиха от министерството на извънредните ситуации в Москва, предаде Ройтерс.

Руската агенция ТАСС цитира ведомството, че наводнените къщи са 4368, под вода са също 5654 съседни терени и 7 жилищни сгради, а 28 селища са изолирани от водата. Повечето пострадали къщи са в градовете Усурийск и Спаск-Дални, в Октябърски общински район в региона на Приморие, където административен център е Владивосток.

Министерството съобщи в канала си в Telegram, че задачата на работната група ще е да "координира работата по отстраняване на последствията от наводнението." Със самолет на министерството е доставена хуманитарна помощ, а хеликоптери Ми-8 са използвани за прехвърлянето на спасителите на терен, информира БТА.

Засега няма съобщения за жертви, а по-сериозни щети са били избегнати благодарение на своевременното изпращане на спасителни екипи.

ТАСС съобщи, че наводнението в Усурийск, вторият по големина град в Приморие, е най-тежко и най-голямо за последното десетилетие. Засегнати са между 35 и 40 процента от територията му.

Снимка: БГНЕС / Архив