Стотици хиляди бяха евакуирани в Япония заради мощен тайфун, чакат 12-метрови вълни

Спряха полети, преустановени са регионални фериботни и автобусни превози

01.08.2023 | 09:19 Редактор: Вяра Димова
Стотици хиляди бяха евакуирани в Япония заради мощен тайфун, чакат 12-метрови вълни

Силният тайфун, който се приближава към Южна Япония, доведе до отмяната на стотици полети, а официални лица призоваха хиляди хора да потърсят убежище. "Ханун" достигна максимална скорост на вятъра от 162 км/ч, докато пресичаше Тихия океан. Очакваше се да започне да връхлита района на Окинава късно във вторник.

Градовете в Окинава издадоха заповеди за евакуация на най-малко 370 000 души, тъй като Японската метеорологична агенция предупреди, че вълни с височина до 12 метра могат да връхлетят групата острови.

В актуализираната си информация от 01:00 ч. по Гринуич агенцията съобщи, че бурята, която определи като "много силна" и "голяма", се намира на около 240 км югоизточно от регионалната столица Наха. Властите призоваха уязвимите жители да се преместят на по-сигурни места в очакване на силни ветрове и проливни дъждове.

"Много хора остават вкъщи, защото къщите им са бетонни", заяви за АФП служител на регионалното правителство на Окинава, отговарящ за управлението на бедствията, при условие за анонимност, пише БГНЕС.

Повече от 500 полета бяха отменени, а регионалните фериботни и автобусни превози бяха преустановени преди тайфуна, съобщи националният телевизионен оператор NHK.

Японските авиолинии и All Nippon Airways съобщиха, че общо над 74 000 пътници ще бъдат засегнати от отмяна на полети във вторник и сряда. 

Снимка: БГНЕС