Рекордна жега във Валенсия, живакът удари 46,8 градуса

Страната е обхваната от третата за това лято гореща вълна

10.08.2023 | 21:12 Редактор: Михаела Кирилова
Рекордна жега във Валенсия, живакът удари 46,8 градуса

Валенсия постави нов температурен рекорд в момента, когато Испания е обхваната от третата си за това лято гореща вълна.

Живакът се покачи до 46,8 градуса на летището във Валенсия, с което беше подобрен предишният рекорд от 43,4 градуса, поставен на 6 юли 1986 г., съобщи държавната метеорологична агенция Aemet в социалните мрежи.

Тези, които все излязоха навън, използваха вентилатори и чадъри, за да се предпазят от палещото слънце, или се разхлаждаха с вода от фонтаните.

"Това лято е ужасно, не можем да живеем в апартамента си", каза жител на Валенсия Назим Али пред AFPTV.

Местната управа откри приют с климатик, за да могат бездомните хора да се спасят от жегата и да получат достъп до вода, храна и душове.

Рекордът за най-висока температура в Испания - 47,6 градуса, е регистриран на 14 август 2021 г. в метеорологичната станция на Aemet в Ла Рамбла в южната провинция Кордоба.

Очаква се горещата вълна, засегнала по-голямата част от Централна, Южна и Източна Испания, да отслабне в петък. Учените твърдят, че горещите вълни са станали по-вероятни поради изменението на климата, предаде БГНЕС.

С повишаването на глобалните температури с течение на времето се очаква горещите вълни да стават все по-чести и интензивни, а последиците от тях - по-мащабни. 

Снимка: БГНЕС