Украински автономен катер порази руски десантен кораб (+ВИДЕО)

Според анонимен източник от украинското разузнаване корабът е изведен от строя и не е способен да участва в бойни мисии

04.08.2023 | 21:43 Редактор: Юлиан Христов

Десантен кораб-амфибия на руския флот е бил тежко повреден в резултат на нападение от украински дрон рано тази сутрин. Различни видеоклипове и снимки показват нападение срещу десантния кораб "Оленегорски Горняк", както и последиците от него. Корабът е останал на котва в руското черноморско пристанище Новоросийск, близо до мястото, където се съобщава, че е извършена атаката, пише специализираното издание The War Zone.

Новоросийск, който е голямо руско пристанище на източното крайбрежие на Черно море, се намира на около 420 мили от контролираните от Украйна брегове.

В социалните мрежи се появи видео, което е от борда на автономен катер, докато той се приближава към десантния кораб откъм левия му борд. Когато експлозивният му полезен товар детонира, кадрите внезапно прекъсват.

Последвалите изображения потвърждават, че корабът е бил повреден и е започнал да поема вода, накланяйки се към пристанището. Поне в един от видеоклиповете се вижда, че руският боен кораб е теглен на буксир и е започнал да потъва.

Според анонимен източник от украинското разузнаване корабът е изведен от строя е не е способен да участва в бойни мисии.

Снимка: Стопкадър/@Osinttechnical