Русия прибягва до резервни фондове за войната, твърди разузнаването на Украйна

Страната разчита и на износа на петрол, предимно за Китай

04.08.2023 | 20:51 Редактор: Юлиан Христов
Русия прибягва до резервни фондове за войната, твърди разузнаването на Украйна

Кремъл покрива спада на бюджетните приходи със средства от резервните фондове, които бяха активно зареждани с чуждестранна валута и злато преди началото на инвазията в Украйна, каза пред "Укринформ" говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов. По думите му обемът на резервните фондове се оценява на над 150 милиарда долара.

"Всъщност Русия финансира войната си със средства от тези резерви. С тях поддържа армията си, производството си и доставките на оръжия", отбеляза Юсов.

Според украинското разузнаване ресурсите на Москва не са неограничени. Войната е много скъпа и процесът на систематична криза в Русия е неизбежен.  

Друг източник на приходи е износът на петрол, който тази година е достигнал 8,3 милиона барела на ден – най-голямото количество от април 2020 г., сочат данни на Международната агенция по енергетика. Най-големият купувач на руски петрол е Китай, чийто дял възлиза на 43%. Следват Индия (36%), ЕС (8%) и Турция (3%), пише БТА.

Въпреки това, след като през декември беше наложен ценови таван за руския петрол, през първите четири месеца на тази година приходите от износа на петрол и газ са намалели с 52% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на руското министерство на финансите.

Доставките на руски суров петрол започват да показват признаци на спад четири месеца след като страната обяви съкращаване на производството, отбелязва "Укринформ".

Снимка: БГНЕС