САЩ осъдиха присъдата на Навални. Блинкен: Кремъл не може да заглуши истината

В продължение на години се опитваха да попречат призивите му да достигнат до руския народ, се казва в изявлението

04.08.2023 | 20:30 Редактор: Вяра Димова
САЩ осъдиха присъдата на Навални. Блинкен: Кремъл не може да заглуши истината

Съединените щати осъдиха Русия за поредната осъдителна присъда срещу лидера на опозицията Алексей Навални от 19 години зад решетките по обвинения в екстремизъм, като нарекоха това "несправедлив завършек на нечестен процес", цитира АФП.

"Съединените щати осъждат продължаващото налагане на присъди и осъждането от руски съд на опозиционния политик и борец срещу корупцията Алексей Навални", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

"В продължение на години Кремъл се опитваше да заглуши Навални и да попречи на неговите призиви за прозрачност и отчетност да достигнат до руския народ. С провеждането на последния съдебен процес в тайна и ограничаването на достъпа на адвокатите му до предполагаемите доказателства руските власти за пореден път илюстрираха както неоснователността на делото си, така и липсата на справедлив процес, предоставен на онези, които се осмеляват да критикуват режима", се казва още в позицията, цитирана от БГНЕС.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен написа в социалните мрежи: "Кремъл не може да заглуши истината. Навални трябва да бъде освободен".

Тежката присъда за Навални, мобилизирал масови протести, е последната от поредицата съдебни процеси срещу високопоставени активисти и обикновени руснаци, които протестират срещу руската намеса в Украйна.

Снимка: БГНЕС