Никсън предвидил войната на Русия срещу Украйна

Това стана ясно след наскоро разсекретено писмо на президента до Бил Клинтън

25.07.2023 | 16:43 Редактор: Михаела Кирилова
Никсън предвидил войната на Русия срещу Украйна

Бившият президент на САЩ Ричард Никсън (1969-1974 г.) е предвиждал конфликт между Москва и Киев, се казва в анализ на "Уолстрийт джърнъл". В наскоро разсекретено писмо до Бил Клинтън той посочва взривоопасната ситуация в Украйна, в сравнение, с която Босна е детска игра.

Когато на 27 април 1994 г. Бил Клинтън произнася реч по повод смъртта на Ричард Никсън, той говори за "мъдрите съвети" на бившия президент, "особено по отношение на Русия. Както е видно от последния ни телефонен разговор и писмото, което той ми написа само преди месец"

Най-впечатляващото в това послание от 21 март 1994 г. от седем страници е, че Никсън предвижда появата на по-"войнствена" Русия, идването на власт на човек като Владимир Путин и влошаването на отношенията между Москва и Киев. Тогава 81-годишният Никсън току-що се е завърнал от двуседмично пътуване в Русия и Украйна.

Никсън предупреждава, че отношенията на Москва с Киев ще се влошат. Въпреки че динамиката им се беше подобрила донякъде при управлението на Елцин, ситуацията в Украйна беше "изключително взривоопасна". 

"Ако се допусне тя да излезе извън контрол - предупреди Никсън, - Босна ще изглежда като детска игра в сравнение с нея", пише той.

Никсън не смята, че американските дипломати приемат въпроса достатъчно сериозно. 

"С оглед на важността на Украйна съм принуден да Ви призова незабавно да увеличите дипломатическото ни присъствие в Киев", категоричен е Никсън, цитиран от БГНЕС. 

Според него е също толкова важно САЩ да се подготвят предварително за пристигането на потенциалния наследник на Елцин и пише: "Буш направи грешката да се придържа към Горбачов твърде дълго заради близките им лични отношения. Трябва да избегнете същата грешка при вашите много добри лични отношения с Елцин".

"След смъртта му се улавям, че често ми се иска да вдигна телефона и да попитам президента Никсън какво мисли за това или онова, особено когато става въпрос за Русия", каза Клинтън през 2013 г. Никсън не доживя да види как Путин наследява Елцин, но наскоро разсекретената кореспонденция с Клинтън показва, че днешна Русия не би го изненадала.

Снимка: Twitter/DejaRu22