Смъртоносни горещини обхванаха земното кълбо, САЩ и Китай предприемат спешни мерки

Изменението на климата е факт

18.07.2023 | 10:29 Редактор: Тодор Петров
Смъртоносни горещини обхванаха земното кълбо, САЩ и Китай предприемат спешни мерки

Европа, Азия и САЩ бяха обхванати от крайни горещини в понеделник, когато температурите в света нараснаха до тревожни върхове, а лидерите на САЩ се стремят да съживят климатичната дипломация с Китай, предава Ройтерс.

САЩ преживяха рекордни жеги в западните и южните щати, проливни дъждове в североизточните щати и горски пожари в Средния запад. Горещините в западната част на САЩ тласнаха температурата в Долината на смъртта в Калифорния до 53 градуса по Целзий в неделя, една от най-високите регистрирани на Земята през последните 90 години.

Отдалеченият град Санбао в северозападната част на Китай регистрира национален рекорд от 52,2 градуса по Целзий. Горски пожари бушуват в Европа преди втора гореща вълна след две седмици, която се очаква да тласне температурите до 48 градуса по Целзий, а властите в Италия и Франция отправиха предупреждения за здравето заради температурите. 

В понеделник италианското министерство на здравеопазването обяви червен код за горещо време, означаващ възможна заплаха за здравето на всеки, изложен на жегите, в 20 от 27-те основни градове в страната за днес. Очаква се в сряда броят им да нарасне до 23.

Френската здравна служба съобщи, че настоящата гореща вълна вероятно ще изпрати в болница или ще отнеме живота на много хора, както се случваше при горещите вълни почти всяко лято от 2015 г. насам. Световната метеорологична организация съобщи, че крайните жеги и дъждове се очаква да продължат и през август.

Учени предупреждават отдавна, че изменението на климата, породено от въглеродните емисии при горенето на фосилни горива, ще увеличат честотата на горещите вълни и ще ги направят по-тежки и смъртоносни. Те твърдят, че правителствата трябва да предприемат драстични действия, за да намалят емисиите и да предотвратят климатична катастрофа.

Службата за изменение на климата към програма "Коперник" на ЕС съобщи, че летата през 2022 и 2021 г. са били най-горещите в историята. Крайните температури в света показват неотложността на възобновените преговори между Китай и САЩ за климатичните промени, особено в момент, когато според учени постигането на целта за задържане на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива започва да се изплъзва.

Пратеникът на САЩ за климата Джон Кери се срещна с китайския си колега Сие Джънхуа в Пекин и призова за съвместни действия за намаляване на метановите емисии и производството на енергия от въглищни централи.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС