Код червено: Жега мори Европа, задават се екстремните 48°

В Белград монтираха резервоари с питейна вода на най-натоварените места

17.07.2023 | 18:33 Редактор: Елеонора Танева

Седмицата започна с тежка вълна на горещини, обхванала голяма част от Севереното полукълбо. Температурни рекорди бяха регистрирани в Италия, Испания и САЩ. 

В големи части от Испания е обявен червен код, температурите надхвърлят 40 градуса. На италианските острови Сардиния и Сицилия се подготвиха и за екстремните 48. Червена тревога важи за 16 града в Италия. В Европа според експертите глобалното затопляне е два пъти по-бързо от средното за света. 

Балканите също са засегнати. В Букурещ индексът на топлинен комфорт достигна критичния праг от 80 единици. Около 14 ч. термометрите показаха 43 градуса на слънце. В Северна Македония червеният код ще важи още дни наред. 

От непоносими горещини се оплакват и в Гърция. Там предупреждението е за значителен риск от горски пожари. 

В Сърбия започнаха да наричат нощите тропически. И в западната ни съседка за първи път от началото на лятото е активирана най-високата степен на предупреждение. Задълженията, които изискват по-големи физически усилия, трябва да се отложат за четвъртък, когато се очаква да стане по-хладно. 

В Белград, както и в много други градове в региона, монтираха резервоари с питейна вода на най-натоварените места. 

На американския континент продължават да бушуват опустошителни пожари. Огнеборците са силно затруднени в работата си на терен заради жегите.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС