Огнен Ад в Гърция: Евакуират хора, има задържани за умишлени палежи (+СНИМКИ)

Бедстващите ще бъдат настанени в хотели

18.07.2023 | 08:02 Редактор: Елеонора Танева

24 часа продължава борбата с пожарите в Гърция. Държавният механизъм се задейства. В свое обръщение към гръцкия народ вчера вечерта министърът на изменението на климата и гражданската защита Василис Кикиляс заяви, че има задържани.

"Арестувани са двама души, които са заподозрени в умишлен палеж в Капарелли Боеотия. В процес на разследване са и останалите пожари. Държавният механизъм трябва да направи и прави всичко възможно. Правим всичко, което е в човешките възможности", заяви министърът.

В същото време Кикилиас посочи, че за всички щети, които са настъпили или ще настъпят върху имуществото на хората, ще бъде изплатено обезщетение възможно най-бързо.

"Днес или поради небрежност, или заради умишлен палеж имахме 81 пожара в агролесовъдството. Четирите най-сериозни от тях са възникнали в Източна Атика, Беотия, Лутраки и Дервенохория", отбеляза той.

В четирите направления са ангажирани 544 пожарникари и 198 водоноски, а от въздуха периодично са действали 23 самолета и 18 хеликоптера. В много райони земеделски машини, общините и въоръжените сили са работили цяла нощ. В борбата с пламъците са ангажирани също гражданската защита, гръцката полиция, бреговата охрана, въоръжените сили и обикновени граждани. 

"Гражданите, чиито домове бяха засегнати от пожара, могат да бъдат незабавно настанени в хотели в по-широкия регион като част от сътрудничеството между Министерството на климатичните кризи и Камарата на хотелиерите", добави министърът.

Изключително трудна нощ преживяха пожарникарите и доброволците северозападно от Атина. През нощта пожарникарите водиха тежка битка в огромния огнен фронт в Дервенохория, който се простираше на около 15 километра. Огънят се приближи на "един дъх" от Мандра, Атика, но защитните линии, които бяха изградили пожарникарите и доброволците, проработиха и спряха пламъците. 

Снимката на района с първата дневна светлина обаче е отчайваща, тъй като гъстият черен дим показва, че пожарът продължава с интензивност разрушителното си дело.

Ветровете в района остават силни, ще се направят опити за целенасочени обвливания от въздуха. Задачата за потушаване на пожара от въздуха обаче ще бъде трудна, тъй като димът е гъст и видимостта е изключително ограничена.

В периметъра на фабриката на "Титан" се води ожесточена битка. Пожарникарите и доброволците най-накрая успяха да удържат пламъците на разстояние, като успяха да се справят и с онази част от фронта, която се насочваше към Парнита. В някои райони на Мантра и Магула се чуваха експлозии, които вероятно са били от трансформатори на електроразпределителното дружество. Малко след 5 часа сутринта фронтът се "разпадна" на три части: един към Магула, един към Парнита и един към Татой, като най-опасен беше този към Магула, информира за Bulgaria ON AIR Силвия Станчева от Атина.

Снимки: БГНЕС