Експерт: Тонове замърсени води от "Нова Каховка" се изляха в Днепър, ще стигнат Европа

Консумацията на риба може да се окаже опасна за здравето на хората

17.07.2023 | 14:31 Редактор: Вяра Димова
Експерт: Тонове замърсени води от

Язовирната стена на "Нова Каховка" беше умишлено разрушена преди месец и половина, а по Днепър водите заляха територии на 80 километра по течението в околностите на Херсон. В момента все още се провежда екологическата експертиза за последствията, но според експерта Володимир Полховский първоначалните опасения не са се потвърдили - поне засега. Това важи най-вече за очакваното масово измиране на риба в реката, пише кореспондентката на обществената медия АРД Андреа Беер.

Полховский е специалист тъкмо по рибовъдство и работи в района на Херсон. Младият екоексперт контролира така наречените "водни биоресурси", тоест популацията на щуки, шарани, линове и сладководни раци в този богат на води район до Черноморското крайбрежие, разказва журналистката в своя репортаж.

Заради изтичането на непречистени води и вредни вещества областната военна управа на Херсон наложи забрана на риболова и продажбата на риба, която все още е в сила. Властите се опасяват, че консумацията на риба може да се окаже опасна за здравето на хората, така че инспекторът по рибовъдство Володимир Полховский и неговият екип следят за въдичари или рибари, които нарушават тази забрана.

Срещаме се с Полховский на брега на една малка рекичка в Херсон. Тъкмо е започнал да ни разказва за работата си, когато думите му са брутално прекъснати от артилерийски тътен: "При нас винаги е доста шумно", най-спокойно обяснява той на фона на артилерийската стрелба в далечината. 

След взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" водите на Днепър заляха обширни площи в този регион, където и без това има достатъчно водоизточници, припомня Андреа Беер. Тежко наводнено беше и село Белозерка, обяснява инспекторът и сочи с пръст към отсрещния бряг на рекичката. Водите залели и едно голямо сметище, пострадали са и водопречиствателните станции. Целият боклук попаднал в Днепър, казва Полховский. "Сега вече не се вижда никаква смет, всичко е в реката", обобщава той.

"Ако дори минимални количества изкуствени торове, съдържащи азот и амоняк, проникнат във водите, това може да доведе до измирането на водните биоресурси", обяснява той. Все пак досега в района на Херсон няма масово измиране на риба, повтаря инспекторът.

На друго мнение обаче е Вадим Шеремет. С навъсено лице той обхожда опустошените терени в околностите на Николаев. Катастрофалното наводнение прибавило още един проблем към грижите, които има Шеремет като селски стопанин. Защото на главата му са предостатъчно ядове: минираните селскостопански площи, сривът на изкупните цени, проблемите с експорта на зърното, което той произвежда, пише DW.

Войната продължава. Днепър край Херсон е самата фронтова линия. Откакто украинците го освободиха през ноември, градът е бил обстрелван повече от 4000 пъти от руската артилерия. Според местните военни власти руските снаряди са убили най-малко 135 души, а броят на ранените надхвърля 370. При това става дума за хора, които просто са чакали автобуса на някоя спирка, били са на пазар или пък са бягали от тежките наводнения.

Снимка: БГНЕС