"Разрушаването на "Нова Каховка" е отвъд червените линии": Страхът държи будни украинците

"Сега всички сме украинци, защото имаме една болка", споделя бесарабска българка

09.06.2023 | 12:25 Редактор: Петя Кръстева

"Живи сме - това е главното, което ни дава причина да празнуваме. Не знаеш какво те очаква всяка нощ", разказа бесарабската българка Татяна Станева, която в момента е в Киев. 

"Когато има сирена - предупреждение, вече не мога да спя. Отиваме в коридора, седим, чакаме, сякаш като си буден, можеш по-добре да реагираш, ако стане нещо. Страшно е изтощението. Да се събудиш от взрив - треперят крака, ръце, през нощта ти не можеш да осъзнаеш какво става, а само се плашиш и това остава дълбока травма", отбеляза тя.

Относно наводненията след взривяването на язовир "Нова Каховка", Станева коментира:

"Това е нечовещина. Това е отвъд всички червени линии. Светът продължава да гледа това, да си го обсъжда и да мълчи. Мислих, че няма нищо по-страшно от окупацията. Сега разбрах, че има и по-страшни неща.

В един момент губиш всичко, което си градил цял живот, без никаква надежда да се върнеш. Не знам какво чувстват тези хора", съобщи БНР.

"Няма разделение на българи, гагаузи, молдовци. Сега всички сме украинци, защото имаме една болка. Ние живеем тук, това е нашият дом. Не може да не ни боли", сподели още Татяна Станева. 

Снимка: БГНЕС