България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Екокатастрофата в Украйна застрашава Черно море и ще достигне България

"Най-голяма е опасността от биологическите и химическите замърсявания", смята проф. Георги Касчиев

09.06.2023 | 08:09 Редактор: Петя Кръстева

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че има опасност от екокатастрофа след разрушаването на язовир "Нова Каховка".

"При разрушаването на язовира се изливат огромни количества вода - около 18 млрд. куб. метра. Това са стотици тонове масла от самата електроцентрала. При заливането на огромни площи са отнесени складове с пестициди, тор, канализационни системи, септични ями, има и огромен брой удавени животни, които също ще се разлагат във водата. Сега там е една хуманитарна катастрофа, тъй като десетки хиляди хора са без вода", заяви ядреният физик проф. Георги Касчиев в студиото на "България сутрин". 

По думите му в Украйна има и реална екологична катастрофа, която може да застраши и Черно море. 

"Теченията са по брега надолу - от Украйна през Румъния и след известно време ще достигнат до България. Със сигурност ще се наложи усилен мониторинг на водите. Няма какво друго да се направи. При замърсявания трябва да се предупреждава населението", отбеляза той. 

Проф. Касчиев подчерта, че централата няма да може да функционира като енергиен обект в продължение на години.

"Реакторите са спрени от около 8 месеца, така че горивото в тях излъчва по-малко енергия и не се нуждае от много вода. За щастие, проектът на централата е направен така, че те не взимат вода директно от реката, а от заградено пространство до нея. То ще осигури охлаждане на спрените реактори поне за 3-4 месеца", поясни експертът.

Според проф. Касчиев противопехотни мини могат да бъдат отнесени от водата и да се взривяват при удар. 

"Подобен тип мини се виждат на повърхността на водата - обикновено се откриват от рибари, кораби или въздушното наблюдение. Това обаче не е големият проблем. Най-голяма е опасността от биологическите и химическите замърсявания, които са неизбежни. Не е изключено и радиоактивно такова", смята гостът.

Енергийният експерт беше категоричен, че българските власти няма как да ограничат замърсяването, затова остава само да се надяваме, че то не е толкова голямо.

Гледайте целия разговор във видеото.