Изтича срокът на зърнената сделка, ще бъде ли удължена?

Преди войната Украйна беше един от най-големите доставчици на зърно в света

17.07.2023 | 07:25 Редактор: Михаела Кирилова
Изтича срокът на зърнената сделка, ще бъде ли удължена?

Едно от малкото валидни споразумения във войната между Русия и Украйна е напът да се разпадне.

Днес изтече срокът на действие на сделката за зърно, договорена между враждуващите страни с помощта на Турция и ООН. Вчера от пристанището на Одеса в Южна Украйна потегли един от последните кораби, които получиха разрешение да пътуват в рамките на сделката за Черно море.

По данни на Организацията на обединените нации той е превозвал повече от 15 000 тона рапица. Преди войната Украйна беше един от най-големите доставчици на зърно в света, но след началото на военните действия в продължение на месеци украинските черноморски пристанища бяха блокирани, възпрепятствайки износът на зърно.

Все още не е ясно дали зърнената сделка ще бъде удължена. Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че ангажиментите за премахване на бариерите пред износа на руски храни и торове не са изпълнени, а основната цел на сделката - доставка на зърно за страни в нужда - не е реализирана.

Дипломатически източник в Турция заяви пред ТАСС в неделя, че решението за удължаване на зърнената сделка за нов срок ще бъде взето в последния момент.

А по-късно днес Съветът за сигурност на ООН ще бъде домакин на поредната дискусия за украинската криза, поискана от британското председателство.

Снимка: БГНЕС