Ердоган: С Путин сме на едно мнение - сделката за зърно в Черно море трябва да продължи

Турският президент готви обща среща през август

14.07.2023 | 17:18 Редактор: Вяра Димова
Ердоган: С Путин сме на едно мнение - сделката за зърно в Черно море трябва да продължи

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че заедно с руския президент Владимир Путин са съгласни, че споразумението, позволяващо износа на зърно от Украйна в Черно море, трябва да бъде удължено, съобщи "Сабах".

Говорейки пред репортери, Ердоган каза: "Надяваме се сделката да бъде удължена от настоящия краен срок 17 юли в резултат на усилията на ООН и Турция".

"Готвим се да приемем руския президент Владимир Путин в Турция през август. Ние сме на същото мнение за разширяването на черноморския зърнен коридор", отбеляза той. Европейската комисия помага на ООН и Турция да се опитат да удължат сделката за зърно и е отворена да "проучи всички решения", каза говорител на Европейския съюз ден по-рано, пише БГНЕС.

ООН и Турция посредничиха в Черноморската инициатива за зърно с Русия и Украйна през юли 2022 г., за да помогнат за облекчаване на глобалната продоволествена криза, влошена от нахлуването на Москва и блокадата на украинските пристанища. Украйна и Русия са сред водещите износители на зърно в света.

Снимка: БГНЕС