Постигнато ли е съгласие за сделката за зърно? Песков: Русия не е правила изявления

Отговорът идва след като Реджен Ердоган обяви, че страните се "договарят" за удължаване ѝ

14.07.2023 | 21:11 Редактор: Вяра Димова
Постигнато ли е съгласие за сделката за зърно? Песков: Русия не е правила изявления

"Русия не е правила изявления относно удължаването на сделката за зърно", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитира "Комерсаннт". 

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че той и руският му колега Владимир Путин имат общи позиции по сделката за зърно. AFP, позовавайки се на Ердоган, написа, че Путин се е съгласил на удължаване на сделката за зърно, но от цитата на турския президент следва, че страните се "договарят" за удължаване на сделката.

"Не сме правили изявления по този въпрос", коментира Песков, цитиран от "Фокус".

Зърнената сделка е сключена в Истанбул през юли 2022 г. По-късно е удължаван няколко пъти. Сега важи до 17 юли. През май руското външно министерство заяви, че сделката за зърно няма да бъде удължена отново, ако условията на Русия не бъдат изпълнени.

"Дейли Сабах" съобщи по-рано, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че руския президент Владимир Путин е съгласен, че споразумението, позволяващо износа на зърно от Украйна за Черно море, трябва да бъде удължено и двамата ще го обсъдят в Турция през август.

Снимка: БГНЕС