Украйна "ще преразгледа стратегията", ако не бъде поканена в НАТО на срещата във Вилнюс

Страната ще иска гаранции за сигурност от западните държави

09.07.2023 | 23:11 Редактор: Юлиан Христов
Украйна

Украйна ще бъде принудена да "преразгледа стратегията си", ако не бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли, заяви вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина в интервю за вестник "Европейска правда".

"Това определено ще наложи преразглеждане на стратегията", каза тя в отговор на въпрос за реакцията на Киев, ако на срещата на върха във Вилнюс НАТО не покани Украйна да се присъедини към алианса след края на конфликта, пише БТА.

Стефанишина обясни, че ако Украйна не получи покана, тя ще измести фокуса от членството в НАТО към гаранциите за сигурност за Киев от западните държави.

"Тоест, ако във Вилнюс имаме отсрочено решение или нямаме решение относно членството на Украйна в НАТО, това означава, че тогава основното нещо са гаранциите за сигурност. Следователно фокусът очевидно се измества", каза вицепремиерът.

Тя допълни, че решението на НАТО във Вилнюс поставя началото на процеси, свързани със стратегическото планиране, военната помощ, военното планиране, въпроса за трансформацията на сектора за сигурност и въоръжените сили, приоритетите в сътрудничеството със съюзниците, съдържанието на самите гаранции за сигурност.

В интервюто Стефанишина каза също, че украинският президент Володимир Зеленски все още не е взел окончателно решение за пътуването си до Вилнюс за срещата на върха на НАТО.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на срещата на върха във Вилнюс НАТО трябва да постигне съгласие по план от три точки, който да доближи присъединяването на Украйна към алианса. Той обаче не обеща, че Украйна ще бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли след края на военните действия в страната.

Снимка: БГНЕС