Зеленски не вярва Путин да използва ядрено оръжие

Той не оспори информацията, че украинските сили целят приближаване до границите с Крим

09.07.2023 | 20:29 Редактор: Юлиан Христов
Зеленски не вярва Путин да използва ядрено оръжие

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вярва Путин да прибегне до използването на ядрени оръжия. Той обаче отново обяви притесненията си от това, че украинското разузнаване има информация за това, че Русия може да е минирала Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, в подготовка на инсценирана експлозия, за да спре напредъка на украинските сили.

Това става ясно от интервю на Зеленски пред ABC News, в което той повтори тезата си, че няма да се съгласи на да отстъпи каквато и да е територия на руските нашественици, включително незаконно анексирания Кримски полуостров, но призна, че е възможен друг край на 500-дневната война, пише БТА.

Той не оспори информацията на "Washington Post", че украински официални лица са казали на директора на ЦРУ Уилям Бърнс при неотдавнашното му посещение в Киев, че целта на новата контраофанзива е украинските войски да се приближат до границата на Крим и след това руският президент Владимир Путин да бъде принуден да започне преговори.

"Абсолютно ясно е, че в този момент, когато Украйна достигне административната граница с временно окупирания украински полуостров Крим, е много вероятно Путин да бъде принуден да потърси диалог с цивилизования свят", смята украинският президент. 

"Днес инициативата е на наша страна", каза Зеленски. "Напредваме, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска. Но напредваме."

Зеленски определи предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, като "много важна".

Снимка: БГНЕС