"Време беше да се приберат": Зеленски върна от Турция петима командири от "Азов"

Русия обвини Анкара в нарушаване на споразуменията за освобождаване на бойци

09.07.2023 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

Петима командири на украинския гарнизон, защитавал обсадения град Мариупол до месец май миналата година, вече са у дома. Те се завърнаха заедно с президента Володимир Зеленски от Турция.

Зеленски доведе петимата, сред които членове на батальона "Азов", за който Русия твърди, че са неонацистки. В Украйна обаче Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко и Денис Шлеха са възхвалявани като герои. Те водиха отбраната на пристанищния град Мариупол - най-големият, който Русия превзе при нашествието си.

"Те се бориха за Украйна героично, абсолютно. Преминаха през руски плен, след това бяха в Турция повече от 300 дни, време беше да се приберат“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В руската обсада на Мариупол загинаха хиляди цивилни. Украинските военни оказват упорита съпротива в тунели и бункери под стоманодобивния завод "Азовстал". През май 2022 г. Киев най-накрая им нареди да се предадат. Москва освободи някои от тях през септември при размяна на пленници, договорена с посредничеството на Анкара.

Руските условия бяха командирите да останат в Турция до края на войната. Затова от Кремъл обвиниха Турция, че е нарушила споразуменията като е освободила командирите на бойците. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че според условията те е трябвало да останат в Турция до края на войната, а Русия не е била информирана за освобождаването им. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС