Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Състудентка на Зеленски: Той донесе надеждата, че България е избрала страната на доброто

Олена Шопова за емоционалната си среща с украинския президент в София

08.07.2023 | 13:18 Редактор: Калина Донкова

По време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България, на едно от събитията с негово присъствие, една жена успя да го разчувства. Това е Олена Шопова, състудентка на Зеленски, а неговият баща е бил неин преподавател. Двамата са и от един град.

Олена живее от 14 години у нас, тук има семейство и собствен бизнес. От самото начало на войната е от най-активните и дейни хора в помощта за украинските бежанци, които намериха спасение в страната ни.

Макар в София, тя преживява всеки ден от началото на руската инвазия в Украйна. Затова и срещата ѝ със Зеленски е толкова емоционална за нея.

"Много бях екзалтирана и притеснена, защото това за мен е много важен момент, много важна визита. Както за украинското общество в Украйна и тук, така и за българското. Зеленски се превърна от един обикновен човек, който познавах преди години, актьор, се превърна в световен лидер. Това е много вълнуващо - да наблюдаваш как един човек преминава през стъпките на своето израстване", сподели Шопова в ефира на предаването "Директно".

По думите ѝ Зеленски е донесъл надеждата, че "България най- накрая е избрала страната на доброто".

Според нея допреди войната Украйна не е била достатъчно разпознаваема и представена на Балканите и, когато този конфликт приключи, страната ѝ трябва да бъде по-активна в отношенията си със страни като България, Северна Македония, Турция и Сърбия например.

"Ние имаме дълбоки културни, етнически и исторически връзки, които ни правят още по-близки. Ние сме със сходен манталитет. И това ще ви го каже всеки украинец, който живее тук", смята тя.

По време на посещението си в София Зеленски заяви, че от началото на войната 200 хиляди украински деца са в неизвестност.

"Всеки човек и всяка страна има правото да се защитава, всеки има право да защитава децата си. Ако при вас нахлуе някой, от когото не очаквате агресия, вие също ще се защитавате. Ние не знаем къде са 200 хиляди деца, разбирате ли? Част от тях са депортирани, друга част са в окупираните територии, дори не знаем дали са живи", каза той.

Според Шопова е възможно цифрата да е по-голяма от 200 хиляди.

"Тази цифра от 200 хиляди е потвърдена косвено дори от руските медии, от руските политически лица, включително Путин, който също го е коментирал. За тези деца ние нищо не знаем, не знае правителството на Украйна. Това са всички деца, които смело мога да твърдя, са насилно изведени от окупираните територии като Херсон, Харков и Донецк", обясни тя.

След извеждането от Украйна тези деца често биват давани за осиновяване в Русия, настаняват ги в домове за сираци и ги принуждават да изучават руската история, разказа Шопова, позовавайки се на руски източници.

"Това е геноцид", категорична е тя.

За значението на визитата на Зеленски в България за украинската общност у нас, за отношението на украинците към българската политика спрямо войната - вижте целия разговор с Олена Шопова във видеото.