Правителството на Гърция гласува вот на доверие, стигат ли депутатите на "Нова демокрация"?

За 4 г. безработицата трябва да намалее с 8%, пише в плана на управляващите

08.07.2023 | 18:59 Редактор: Елеонора Танева

Парламентът на Гърция ще гласува тази вечер вот на доверие на новото правителство, съставено след изборите на 25 юни. Премиерът Кириакос Мицотакис предлага програма с план за намаление на данъците и увеличение на заплатите и пенсиите. Той обещава Гърция да получи кредитен рейтинг след 13 години, да увеличи приходите от туристическия сектор и заплатите да се вдигнат с 25% до 2027 година. Други цели са намаляване на публичния дълг като дял от брутния вътрешен продукт до по-малко от 140 на сто, намаляване и на безработицата - до 8 процента в рамките на следващите 4 години.

В 4-годишната програма на правителството на Кириакос Мицотакис е заложено намаляване на вноските за социалното осигуряване с един процент и да увеличи прага на необлагаемият доход с 1000 евро за домакинства с деца от следващата година. Други цели на правителството са намаляване на публичния дълг, като дял от брутния вътрешен продукт до под 140% до 2027 година, намаляване на безработицата до 8% в рамките на следващите 4 години.

Според законодателството са необходими 151 гласа, за да бъде успешен вотът. Депутатите от управляващата партия - "Нова демокрация", са 158. И те са напълно достатъчни за този вот, уточни от Гърция  за Новините ON AIR Силвия Станчева.

Снимка: БГНЕС