Мицотакис представи програмата си - ръст на заплатите, повече пари и за семействата

Ще се продължи еднократната помощ в края на годината за икономически слабите пенсионери

07.07.2023 | 00:15 Редактор: Искра Ангелова
Мицотакис представи програмата си - ръст на заплатите, повече пари и за семействата

В процес на тридневно представяне е новата програма на гръцкото правителство в парламента. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви програмата си за икономически растеж и развитие от трибуната на парламента. Тя включва възстановяването на инвестиционния фонд се очаква до края на годината, предсрочно погасяване на двустранни заеми по първия меморандум, разумни първични излишъци, както и намаляване на обществения дълг под 140% до 2027 г. Също така намаляване на безработицата до 8% през следващите четири години, износ до 60% и намаляване на неравенството чрез постоянни мерки за подкрепа и целенасочени инициативи, когато е необходимо.

Въвеждане като постоянна мярка младежки пропуск Youth Pass за всеки млад човек в размер на 150 евро. За първи път той ще бъде платен през септември. Продължава се до края на годината и Market Pass в помощ на домакинствата, съобщи кореспондентът от Атина на Bulgaria ON AIR - Силвия Станчева.

От 1 януари 2024 влиза в сила новият закон за заплатите на държавните служители с хоризонтално увеличение за първи път от 14 години. Особено внимание ще бъде отделено на заплащането на тези, които заемат отговорни длъжности.

Също така  ще се подкрепят държавните служители със семейства, като се увеличат семейните помощи от 20 на 50 евро. Ще има допълнително намаление на данъка от 1000 евро за семейства с деца, както и намаление от 10% за всеки застрахован дом срещу природни бедствия. В момента се определят разходите за изборни програми, изготвени от независим орган.

Ще се продължи еднократната помощ в края на годината за икономически слабите пенсионери. Тези, които искат да работят, няма да имат 30% намаление на пенсията си. Те ще получат цялата пенсия и ще имат по-малко удръжки от допълнителния си доход.

В началото на годината ще отвори и метрото в Солун. Постепенно ще се премахва търговската такса.

"Също така целта е да се постигне минимална заплата от 950 евро в рамките на четири години", обяви Мицотакис в парламента.

Снимка: БГНЕС