Мицотакис: Еднополовите бракове ще се случат, това е част от нашата стратегия

Легализирането им е в програмата на "Нова Демокрация", обяви той

05.07.2023 | 18:12 Редактор: Вяра Димова
Мицотакис: Еднополовите бракове ще се случат, това е част от нашата стратегия

Легализирането на еднополовите бракове е в програмата на "Нова Демокрация" (НД) и премиера Кириакос Мицотакис, каза той в "Блуумбърг". Това се случва, когато консервативният регион на Балканите вижда някои държави дори да предприемат репресии срещу ЛГБТК общността.

"Еднополовите бракове ще се случат в един момент и това е част от нашата стратегия. Гръцкото общество е много по-готово и зряло", каза Мицотакис.

Атина, следвайки тенденцията на повечето други правителства в Европейския съюз, признава еднополовите съюзи чрез вътрешно споразумение, но се стеснява да подкрепя пълните гей бракове.

Гърция отбеляза скок в класацията за 2023 г. на правата на ЛГБТК сред европейските страни от ILGAEurope, след като правителството забрани гениталното осакатяване на интерсексуални деца миналата година, съобщи KeepTalkingGreece.

По подобен начин бяха приложени други реформи от 2021 г. насам, като премахването на забраната за кръводаряване от хомосексуални мъже.

Базираната в Брюксел неправителствена организация-чадър сравнява 49 държави относно тяхното правно и политическо положение за ЛГБТК хората, от 0% до 100%. С класиране от 57% в последния доклад, с пет процентни пункта повече в сравнение с предходната година, Гърция изпревари страни като Обединеното кралство и Германия, пише БГНЕС.

Този фокус върху правата на сексуални и полови малцинства е изненадващ от дясноцентристката, често консервативна партия НД. Еднополовите граждански партньорства бяха законово признати в Гърция през 2015 г., а половата идентичност през 2017 г., но други проблеми бяха оставени настрани.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца