158 депутатски места за "Нова демокрация", Мицотакис: Край на разделението

От понеделник запретваме ръкави за здрава работа, обяви лидерът на партията

26.06.2023 | 14:04 Редактор: Вяра Димова

"Нова демокрация" триумфира след вчерашните парламентарни избори в Гърция. Дясноцентристката партия спечели над 40% от гласовете и благодарение на бонуса, който ѝ дават изборните правила, тя ще разполага със 158 депутатски места. Така лидерът Кириакос Мицотакис успя в амбицията си да разчисти пътя за самостоятелно управление на партията си.

Скоро след екзитполовете и публикуването на междинните резултати, потвърждаващи победата, десницата ликува пред централата на партията на булевард "Пиреос" в Атина. 

"За втори пореден път цяла Гърция е синя. За първи път "Нова демокрация" след четиригодишно управление успя да увеличи процента си. Това, което успяхме, е да затворим окончателно кръга на разделението и токсичността, който беше отворен преди едно десетилетие. Сега  празнуваме, а от понеделник запретваме ръкави за здрава работа", каза Мицотакис.

Според конституционната процедура още днес президентът на страната определя Мицотакис за премиер като лидер на партията с пълно мнозинство. Без забавяне се оповестява и съставът на кабинета, който ще встъпи в длъжност утре.

Най-голямата опозиция на управляващите остава лявата СИРИЗА, като продължава тенденцията си на спад. Това показаха и официалните резултати при преброяването в почти всички изборни секции. СИРИЗА взима 17,84% от гласовете и ще има едва 48 депутати. Общо 8 формации влизат в парламента, който се очаква да бъде свикан на 3 юли. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС