"Любовта трябва да се насърчава": Естония узакони еднополовите бракове

38% от естонците все още смятат хомосексуалността за неприемлива

20.06.2023 | 22:01 Редактор: Елеонора Танева

Парламентът на Естония одобри Закон за узаконяване на еднополовите бракове. Законопроектът получи 55 гласа в 101-местния парламент от коалицията на либералните и социалдемократическите партии, която Калас събра след силната си победа на изборите през 2023 г. Така Естония се превърна в първата централноевропейска държава, която прави това.

Еднополовите бракове са законни в голяма част от Западна Европа, но не и в централноевропейските страни, които някога са били под комунистическо управление и са членували в ръководения от Москва Варшавски договор, а сега са членове на НАТО и до голяма степен на ЕС.

"Сякаш държавата най-накрая ме приема. Досега трябваше да се боря за всичко. Трябваше да се обърна към съда, за да осиновя собствените си деца. Сега съм човек с права", казва 46-годишната лесбийка Анели Лепамаа.

"Моето послание (към Централна Европа) е, че това е трудна борба, но бракът и любовта са нещо, което трябва да насърчавате", заяви министър-председателят Кая Калас пред медиите след гласуването.

Законът ще влезе в сила от 2024 г.

В предимно светската балтийска страна с население от 1,3 млн. души 53 % от населението подкрепиха еднополовите бракове в проучване на Центъра за правата на човека от 2023 г. Преди десетилетие този дял е бил 34%, уточнява БГНЕС.

Въпреки това 38% от естонците все още смятат хомосексуалността за неприемлива.

Хомосексуалистите в Естония са склонни да запазят дискретност по отношение на своята идентичност, а според правителството половината от тях наскоро са били подложени на тормоз.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 10 месеца
Бъдете "модерни" ЛГБТ ++! Не като изостаналата старомодна Москва, я! Ако не беше СССР, видите ли, сега и в Централна Европа, щяха да са "цивилизовани" и да са легализирали еднополовите бракове! Да не говоря за Източна Европа, където масата "нецивилизовани" не желаят да изоставят децата си, за да осигурят възможност на еднополови двойки да имат деца! Нищо лично против ЛГБТ, но не смятам, че е редно щастието на едни да е за сметка на други. Сигнализирай за неуместен коментар