Путин иска психиатри да изследват хората с полови представи "извън реалността"

Опасенията на ЛГБТ общностите са, че в Русия искат да въведат насилствена конверсионна терапия

16.06.2023 | 14:34 Редактор: Елеонора Танева
Путин иска психиатри да изследват хората с полови представи

По искане на руския президент Владимир Путин предстои създаването на специален институт за изследване на поведението на ЛГБТ хората. Този институт ще изучава от психиатрична гледна точка постъпките на тези, чиито полови представи не отговарят на "реалността", уточнява министърът на здравеопазването Михаил Мурашко.

Според изданието "Медуза", което се позовава на представители на ЛГБТ общността, "заявлението на здравния министър може да е индикация за това, че в Русия искат да въведат насилствена конверсионна терапия - комплекс от псевдонаучни принудителни психологически и физически практики, с помощта на които "да се излекува" нехетеросексуалната ориентация".

Руските депутати обсъждат от 30 май насам законопроект за забрана на смяната на пола. Той е внесен от 360 народни представители, включително от говорителя на Думата Вячеслав Володин. На 14-и юни законопроектът бе приет на първо четене, пише DW.

По думите на Мурашко, руското министерство на здравеопазването смята за недопустима смяната на пола само поради личното желание на човека - такава намеса трябвало да се предприеме само на базата на решение на "консилиуми на високо ниво".

Снимка: БГНЕС