Уганда прие жестоки закони срещу ЛГБТК: Смъртна присъда или 20 години затвор

Страната може да бъде изправена пред санкции заради законодателството

29.05.2023 | 14:31 Редактор: Искра Ангелова
Уганда прие жестоки закони срещу ЛГБТК: Смъртна присъда или 20 години затвор

Президентът на Уганда Йовери Мусевени подписа един от най-суровите закони срещу ЛГБТК в света, заяви неговият говорител, противопоставяйки се на международните осъждания и риска от санкции от донори, предава Ройтерс.

Еднополовите връзки вече бяха незаконни в Уганда, както и в повече от 30 африкански държави, но новият закон отива по-далеч.

Той налага смъртно наказание за така наречената утежнена хомосексуалност, която включва правене на гей секс с ХИВ-позитивен, както и 20-годишна присъда за "насърчаване" на хомосексуалността".

Властите признаха, че Уганда, която получава милиарди долари чуждестранна помощ всяка година, може да бъде изправена пред санкции заради законодателството.

Когато Мусевени подписа по-малко рестриктивен закон срещу ЛГБТК през 2014 г., западните правителства спряха част от помощта, наложиха визови ограничения и ограничиха сътрудничеството в областта на сигурността. Този закон беше анулиран в рамките на месеци от национален съд на процедурни основания.

Миналия месец правителството на САЩ заяви, че оценява последиците от новото законодателство за дейностите в Уганда по своята водеща програма за ХИВ/СПИН. Европейският съюз, ООН и десетки международни корпорации също осъдиха законодателството.

Мусевени и други политически лидери призоваха законодателите да устоят на външния натиск. "С много смирение благодаря на моите колеги, членовете на парламента, че устояха на целия натиск от хулигани и теоретици на конспирацията за края на света в интерес на нашата страна", заяви в изявлението си председателят на парламента Амонг, цитиран от "Фокус".

Коалиция от международни компании, включително Google, разкритикува законодателството, предупреждавайки, че то ще постави тези с операции в Уганда в невъзможно положение и ще навреди на икономиката на страната.

След приемането на първоначалния законопроект през март, законодателите в съседни Кения и Танзания призоваха за подобни мерки в техните страни.

Снимка: БГНЕС