Педро Санчес в Киев: Войната в Украйна е сред основните приоритети на ЕС

Очаква се премиерът на Испания да потвърди хуманитарна, икономическа и военна подкрепа за страната

01.07.2023 | 14:16 Редактор: Вяра Димова

Премиерът на Испания Педро Санчес пристигна на посещение в Киев в деня, в който страната му пое официално ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Санчес предприе визитата в Украйна три седмици преди общите избори в страната му, които, според прогнозите, могат да доведат до завой надясно и смяна в управлението.

Педро Санчес пътува директно от Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС. Очаква се в Киев той да потвърди подкрепата на Испания за Украйна, която е хуманитарна, икономическа и военна. За 23 юли Санчес насрочи извънредни избори, след като неговата социалистическа партия и левите му партньори претърпяха загуба на местния вот в края на май.

Санчес анонсира днешното си посещение от Брюксел, където потвърди, че войната в Украйна остава сред основните приоритети на ЕС. Тежестта на Испания се определя от политическия импулс, който тя може да даде за напредък по въпроси, които ще се обсъждат по време на шестмесечния ѝ мандат.

"Поемаме председателството на Съвета на ЕС с благодарност и амбиция да се изправим пред глобалните предизвикателства", каза Санчес.

Сред предизвикателствата е реформирането на европейската миграционна политика, което Испания се надява да бъде завършено до края на годината.

Мадрид се застъпва и за ратифициране на търговското споразумение с Меркосур – организацията, обединяваща държави в Южна Америка. Въпросът, който вълнува европейските партньори на Санчес, е дали той ще успее да удържи насоките на испанското председателство, ако изгуби изборите този месец.

Дипломати очакват усложнения, ако по-умерената в европейската си ориентация Народна партия се победи и се наложи да разчита на подкрепата на ултраконсервативната, определяна и като крайнодясна партия "Вокс". 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Войната била "основен приоритет на ЕС"??????? Това нормално ли е за икономически съюз? Кое на войната ви е приоритет - прекратяването или финансирането с наши пари и в наш ущърб? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Войната на Богатите
преди 9 месеца
И ще е приоритет и изгодна само за каймаковата прослойка, а масите ще опъват пак каиша. Русия не беше съгласна да бъде експлоатиран като ресурс за Европа и ето ти сега война. Би било добре да разучават в Мадрид отново песните с думичката Венсеремос.. Просто съвет. Сигнализирай за неуместен коментар