"Няма да дадем повече пари на Украйна": Орбан блокира 50 милиарда от ЕС

Унгарският премиер се противопостави на плана на Европейската комисия

30.06.2023 | 21:42 Редактор: Михаела Димитрова

Унгарският премиер Виктор Орбан се противопостави на плана на Европейската комисия да предостави на Украйна повече финансова подкрепа. Орбан направи съответното изявление по време на реч по държавното радио в петък, предава Reuters.

"Едно е ясно, ние, унгарците няма да дадем повече пари на Украйна, докато не кажат къде са отишли ​​предишните около 70 милиарда евро“, отсече унгарският премиер.

По думи на Орбан Унгария все още не е получила достъп до средства от фонда, който се финансира от предишен съвместен заем от европейски държави.

Унгария и Полша са единствените членки на ЕС, които не получават средства за възстановяване, които Европейската комисия блокира поради обвинения, че техните правителства посягат на демокрацията и върховенството на закона.

На 20 юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се отпуснат 50 милиарда евро финансова помощ на Украйна под формата на безвъзмездни средства и заеми, припомня "Фокус".

Според Фон дер Лайен тази помощ ще осигури перспектива и предвидимост за правителството в Киев, както и "ще стимулира други донори да се активизират“.

Според Bloomberg предложеният пакет има за цел да комбинира помощта, използвана за изплащане на заплати, пенсии и някои обществени услуги с разходи, свързани с възстановяване на основната инфраструктура.

Снимка: БГНЕС