Унгария скочи срещу правилата за бежанците: Брюксел злоупотребява с властта си

Искат със сила да превърнат Унгария в страна на мигранти, възмущава се Орбан

09.06.2023 | 11:33 Редактор: Петя Кръстева
Унгария скочи срещу правилата за бежанците: Брюксел злоупотребява с властта си

Унгария определи като "неприемливо" споразумението на Европейския съюз за преразглеждане на правилата на блока относно държавите членки, които приемат търсещи убежище и мигранти.

"Брюксел злоупотребява с властта си. Те искат със сила да преместят мигрантите в Унгария. Това е неприемливо, те искат със сила да превърнат Унгария в страна на мигранти", написа в Twitter говорителят на правителството Золтан Ковач, цитирайки унгарския премиер Виктор Орбан.

Късно снощи държавите от ЕС постигнаха споразумение по дълго отлаганото преразглеждане на правилата на блока за по-справедливо разпределение на приема на търсещите убежище и мигрантите, припомня БГНЕС. Швеция, която е ротационен председател на блока, обяви успеха след напрегнат ден на преговори между министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург. 

Според него приоритет е страните от ЕС да си поделят приемането на търсещите убежище, като поемат много от тези, които пристигат в държавите от външния край на блока, главно Гърция и Италия. В споразумението се казва, че от държавите, които откажат да приемат мигранти, ще се изисква да плащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, управляван от Брюксел.

Полша и Унгария гласуваха против предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия се въздържаха. Предварителното споразумение открива пътя за преговори с Европейския парламент за законодателство, което може да бъде прието преди европейските избори през юни следващата година.

Снимка: Bloomberg.com