Страните от ЕС ще си поделят бежанците пропорционално, откажат ли - солена глоба

Създава се фонд за подпомагане на държавите, подложени на миграционен натиск

09.06.2023 | 08:26 Редактор: Петя Кръстева
Страните от ЕС ще си поделят бежанците пропорционално, откажат ли - солена глоба

Страните от Европейския съюз постигнаха дълго отлаганото споразумение за справедливо разпределяне на бежанци и мигранти. Решението беше постигнато в Люксембург от министрите на вътрешните работи. Реформата е в две посоки - от една страна със страните, подложени на натиск, а от друга - ускорена процедура за някои от молбите на мигранти.

Всяка държава ще трябва да приеме пропорционален брой кандидати за убежище. Ако откаже, ще трябва да плати компенсация във фонд, управляван от Съюза, с който пък ще бъдат подпомагани страните, най-силно подложени на миграционен натиск. Обсъдена е сумата от 20 000 евро за отказан кандидат.

Въвежда се ускорена процедура - до 12 седмици -  за разглеждане на молбите в центрове, разположени по границите. Тази мярка ще се прилага за кандидати, които статистически имат най-малко шансове да получат бежански статут. Такива са граждани на Мароко, Алжир, Тунис, Сенегал, Бангладеш и Пакистан, предаде БНР.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов гласува "Въздържал се": 

"Да сме ангажирани самостоятелно с охраната на държавната граница, която е и европейска граница - няма как да бъдем оставени сами за решаването на този проблем. По тази причина ще гласувам "въздържал се". Ние търсим по-общ подход, търсим по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички държави членки".

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Браво!
преди 9 месеца
Браво, г-н министър! Какво значи "въздържал се"-другите да вземат решение без Ваше участие? И какво правим, когато България "пропорционално" се напълни с бежанци? За пореден път се убеждавам,че ни е отредено да сме "депото на Европа", а нашите министри, депутати и др. съдействат максимално за това. Сигнализирай за неуместен коментар