Край Италия спасиха над 1400 мигранти в претъпкани рибарски лодки

Някои от тях са имали нужда от спешна медицинска помощ

08.06.2023 | 09:03 Редактор: Петя Кръстева
Край Италия спасиха над 1400 мигранти в претъпкани рибарски лодки

Повече от 1400 мигранти бяха спасени от претъпкани плавателни съдове, сред които ветроходна лодка, в четири отделни операции в Средиземно море-близо до бреговете на Южна Италия, съобщи италианската брегова охрана, цитирана от Асошиейтед прес.

На борда на бедстваща платноходка край региона Калабрия, който се намира на "върха" на ботуша на италианския полуостров, e имало 47 мигранти, сред които две деца, които са се нуждаели от незабавна медицинска помощ, се казва в изявление на бреговата охрана. Те са били спасени рано вчера от моторна лодка на бреговата охрана.

От изявлението става ясно още, че спасителните операции са започнали късно в понеделник и са приключили вчера в Йонийско море, на източния бряг на Калабрия. Един от плавателните съдове на бреговата охрана е качил около 590 мигранти, които били в рибарска лодка, а по-късно спасил около 650 мигранти от друга рибарска лодка, на която имало 130 души, пише БТА.

Властите за момента не са дали информация за националността на мигрантите или за маршрутите, по които са пътували плавателните съдове. Като цяло много от лодките с мигранти, забелязани край Йонийско море, тръгват от турския бряг, където трафиканти пускат на вода претъпкани и негодни за плаване лодки.

Снимка: БГНЕС