Мигранти заливат Италия, страната поиска помощ от Европейската комисия

Извънредното положение не води непременно до решаване на проблема

12.04.2023 | 18:52 Редактор: Тодор Петров

Италианското правителство обяви извънредно положение за шест месеца, за да се справи с потока от мигранти, който залива южните брегове на страната. От Европейската комисия заявиха, че проявяват разбиране към трудната ситуация и са в контакт с властите в Рим.

За прилагане на мярката, одобрена от премиера Джорджа Мелони и кабинета ѝ, е предвидено първоначално финансиране в размер на 5 млн. евро. По проблема с мигрантите ще работи и специално назначен комисар. 

Правителството обясни, че това е необходимо, за да се намали пренаселеността на малък остров в Средиземно море. Необходими са също нови структури, които да са подходящи за подслон, обработка на документи и репатриране на хората, които не отговарят на условията, за да останат в Италия, заявиха от кабинета.  

"Комисията взима под внимание извънредното положение, обявено от Италия и е в контакт с властите в Рим. Това е решение от национален характер и произтича от изключително трудната ситуация, породена от увеличаването на броя на пристигащите в страната. Комисията разглежда подробно мерките. Италия иска финансова помощ от Европейската комисия, по-специално за справяне с критичната ситуация в горещата точка на остров Лампедуза", заяви говорителят на ЕК Анита Хипер.

От правителството в Рим уточниха, че извънредното положение не води непременно до решаване на проблема, а ще се разчита на разумна и отговорна намеса на Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Какво
преди 1 година
Що бе кво не им аресвате на мигрантите? И те са като еас от боята. Сигнализирай за неуместен коментар