Италия в борба с екоактивистите: Затвор и глоба до 1500 евро при повреждане на културни ценности

"Изправени сме пред систематичен вандализъм срещу нашето художествено и културно наследство", каза министърът на културата

11.04.2023 | 15:01 Редактор: Михаела Димитрова
Италия в борба с екоактивистите: Затвор и глоба до 1500 евро при повреждане на културни ценности

Проектозакон, предложен от крайнодясната партия "Лига" в Италия, има за цел да предотврати актове на вандализъм срещу произведения на изкуството, като тези, извършени от екоактивисти през последните месеци.

"В светлината на събитията, които се случиха напоследък, е важно правителството да прояви известна строгост, когато се сблъсква с определено поведение", заяви адвокатът и сенатор от партия "Лига" Джулия Бонджорно.

Предложението предвижда глоби в размер до 1500 евро и лишаване от свобода до една година за лицата, които повреждат културни ценности или витрини и други произведения.

Екоактивистите от своя страна твърдят, че техните действия са необходими, за да се привлече вниманието на политиците към проблема с климата, подчертава Euractiv.

Последният инцидент с климатични активисти се случи в Рим на 1 април, когато черна течност беше излята във фонтана на Бернини в града. Министърът на културата Дженаро Санджиулиано подчерта, че атаката срещу фонтана в Рим е "последната капка, преляла чашата".

"Изправени сме пред систематичен вандализъм срещу нашето художествено и културно наследство, което няма абсолютно нищо общо с опазването на околната среда. Тези, които увреждат нашето културно наследство, не трябва да остават ненаказани, те трябва да бъдат строго наказвани“, каза министърът. 

Въпреки протестите на климатични активисти и зелени организации, италианското правителство е решено да приложи по-строги мерки за защита на културното наследство от щети.

Снимка: Pixabay