Унгария и Гърция блокират санкции срещу Русия, искат свои фирми вън от "черни списъци"

Сегашният пакет може да бъде насочен към други държави, които помагат на Кремъл да избегне търговското ембарго

08.06.2023 | 14:53 Редактор: Петя Кръстева
Унгария и Гърция блокират санкции срещу Русия, искат свои фирми вън от

Унгария вече не се бори самостоятелно срещу санкциите към Русия. Будапеща е намерила своя "партньор в танците" в лицето на Атина, която сега също споделя скептицизма, смятат петима дипломати от ЕС, съобщава "Политико".

ЕС планира 11-ия пакет от санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна и докато предишните 10 се опитваха директно да изпразнят руската хазна, сегашният пакет може да бъде насочен към други държави, които помагат на Кремъл да избегне търговското ембарго.

Унгария и Гърция обаче сложиха крак на прекъсването на пакета поради друга причина: Киев е съставил списък на частни компании, които нарича "спонсори на войната", в който са включени редица европейски компании.

Тъй като някои унгарски и гръцки компании фигурират в списъка, двете страни използват санкциите като лост, за да заличат имената на своите компании от списъка.

По време на срещата на министрите на външните работи на Съюза миналата седмица германският външен министър Аналена Бербок отправи директна критика към Унгария във връзка с това, твърдят присъстващи дипломати.

На срещата на посланиците на ЕС Гърция е била в челните редици на дискусията, като се е противопоставила на предложението за заобикаляне на санкциите.

"Гърция повтори, че ако има конкретни доказателства за нарушаване на санкциите, те трябва да бъдат представени на вниманието на съответните държави членки на техническо равнище, за да бъде това адекватно разследвано и след това да бъдат предприети съответните действия", заяви дипломат от ЕС, запознат с досието. Той допълни, че Атина е заявила, че посочените в списъка компании всъщност не нарушават санкциите.

Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, обеща да реши проблема със списъка. Отговорността сега лежи единствено върху него да разговаря с Киев, казаха двама дипломати.

Тъй като Унгария и Гърция не мърдат, докато компаниите им не бъдат изключени от списъка, няма натиск да се финализира нещо друго относно санкциите, каза дипломатически източник.

На Будапеща и Атина обаче се гледа различно. Унгария се оказа много по-трудна поради своята проруска и прокитайска линия, която често пречеше на Брюксел да постигне единодушие по изявленията за Москва и Пекин. Тя също така блокира одобрението на осми транш от парите на ЕС за възстановяване на военна помощ за Украйна.

Третият проект на санкционния пакет не променя много, пише "Политико", който е имал възможност да го разгледа.

Той адаптира техническия език по отношение на освобождаването на замразени активи и пояснява, че тръбопроводът "Дружба" все още може да пренася казахстански петрол в Европа. Той добави повече от 50 допълнителни руски компании, за които властите на ЕС не могат да разрешат трансфер на стоки и технологии с двойна употреба в сравнение с предишната версия на проекта за санкции.

Германия и други остават скептични по отношение на назоваването и заклеймяването на други държави, за да не навредят на дипломатическите отношения или да не накарат други държави, заподозрени в улесняване на санкциите, да се впуснат в обятията на Русия или Китай, пише БГНЕС.

Френският външен министър Катрин Колона каза, че пакетът трябва да бъде приключен на следващия Съвет по външни работи на 26 юни, няколко дни преди срещата на европейските държавни и правителствени ръководители в края на месеца. Мнозина обаче смятат, че сделката трябва да бъде постигната по-рано, за да не се постави в затруднение Брюксел. 

Снимка: БГНЕС